Wanneer kunt u flexibele slangen gebruiken ?

2024-01-08
Ducomat.com

Wanneer kunt u flexibele slangen gebruiken voor uw spanen-afzuiginstallatie?

In sommige gevallen worden flexibele slangen gebruikt voor de industriële stofstofafzuiging:

 • als de afzuigkap van uw machine (CNC-machine, vlak- en vandiktebank, etc.) mobiel is of mobiel moet blijven,
 • of als uw houtbewerkingsmachine enkel met een flexibele slang kan worden aangesloten op het netwerk van spanenafzuigkanalen.

Uw industrieel stofopvangnetwerk bestaat voornamelijk uit buizen, bochten, broekstukken, aftakkingen, enz. in gegalvaniseerd staal. Deze componenten zijn glad, wat de doorstroming van lucht vergemakkelijkt. Flexibele slangen zijn anders ontworpen, waardoor de luchtdoorstroming meer hinder ondervindt. Daardoor veroorzaakt het gebruik van flexibele slangen een drukdaling.

Hoe minder wrijving er optreedt tussen de circulerende lucht en de binnenwand van uw afzuigkanalen, hoe kleiner de veroorzaakte drukdaling zal zijn. Hierop wordt het vermogen van de elektromotor van uw ventilator zo nauwkeurig mogelijk berekend. Het resultaat heeft een beduidende invloed op uw energierekening.

In bijna alle industriële stofafzuiginstallaties moeten flexibele kanalen in polyurethaan worden toegepast. Rekening houdend met bovenstaande feiten, is het raadzaam weinig flexibele slangen te gebruiken en slangen van uitstekende kwaliteit te kiezen.

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit van uw houtbewerkingsmachines, de abrasiviteit van de spanen en het stof dat in uw installatie circuleert, adviseren wij u een min of meer dikke wand in polyurethaan.

Flexibele afzuigslangen zijn doorgaans verkrijgbaar met een wanddikte van 0,4 en 0,6 mm en worden aangeboden in verschillende diameters, variërend van 60 tot 300 mm.  

Hun constructie bestaat uit een verenstaaldraad  die geïntegreerd is in de polyurethaanwand. Flexibele slangen hebben meerdere interessante eigenschappen:

 • Ze worden meestal gecomprimeerd verzonden en verpakt in plastic hoezen. Eenmaal uitgepakt nemen ze terug hun oorspronkelijke lengte aan.
 • Ze kunnen heel licht zijn, hun gewicht hangt af van de gekozen wanddikte.
 • Ze zijn uiterst flexibel en samendrukbaar, waardoor zu kunnen worden gebruikt om moeilijk toegankelijke verbindingen te maken.
 • Ze bieden weerstand aan slijtage door wrijving. Zodra de wrijving potentieel sterk is, kiest u best een dikke wand (0,6 mm).
 • Ze zijn zeer scheurvast.
 • Ze zijn bestand tegen aantasting door olie en benzine.
 • Ze bieden goede weerstand tegen allerlei soorten chemische producten.
 • Ze zijn UV- en ozonbestendig.
 • Ze hebben een korte torsieradius.
 • Ze zijn gas- en vloeistofdicht.
 • Hun wand is opgebouwd uit antistatisch materiaal.
 • Ze zijn moeilijk ontvlambaar volgens norm DIN4102-B1

Het plaatsen van een flexibele slang tussen uw houtbewerkingsmachine en uw spaanafzuigsysteem is meestal eenvoudig. Om een industrieel stofopvangnetwerk aan te leggen, hebt u enkele nuttige componenten nodig.  Meestal zult u buiskoppelingen en ringen voor flexibele slangen gebruiken. De verzinkte zuigleiding die bij de aan te sluiten machine toekomt, moet voorzien zijn van een buiskoppeling met een diameter die net iets kleiner is dan de diameter van uw flexibele slang. Deze buiskoppeling is aan de ene kant glad, terwijl de andere kant voorzien is van een rand. De kant met de rand wordt tegen de rand van de gegalvaniseerde buis geplaatst. Vervolgens worden de twee randen aan elkaar bevestigd met behulp van de ring van uw keuze. De flexibele slang kan vervolgens over de gladde rand worden geschoven en worden vastgezet met een klemring van het type Serflex. Het volstaat de handeling aan de kant van de machine te herhalen en u bent klaar.