Hout stoken zonder overlast

2023-07-11
Nordicwoods

Om de uitstoot te verminderen of zelfs te stoppen, moeten er acties worden ondernomen. De uitstoot veroorzaakt namelijk problemen, zoals overlast en gezondheidsproblemen. Bovendien kan het gebruik van een houtkachel minder plezierig zijn als deze niet optimaal wordt benut. We delen wat tips om de overlast van het stookhout te verminderen.

De beste manier om het hout te gebruiken

Om ervoor te zorgen dat stookhout goed brandt en er niet te veel rook vrijkomt, is het belangrijk dat het hout droog is. Het hout moet ongeveer twee jaar buiten en bedekt staan om te drogen. Het is het beste als het hout in de wind staat, omdat dit helpt bij het drogen. Na twee jaar heeft het hout nog ongeveer 15% vocht, wat droog genoeg is om rook te voorkomen. Als het hout twee keer zo lang droogt, brandt het met twee keer zoveel kracht als hout dat één jaar is gedroogd. Om het hout snel en efficiënt te laten drogen, kun je de stapel verdelen in drie of meer delen. Als het hout niet goed droog is, dan kun je het beste kachelhout kopen.

De Zwitserse methode

En dan is er nog een belangrijk ding waar je op moet letten: hoe je je houtkachel gebruikt. Je gedrag en wat je weet zijn hierbij erg belangrijk. Het is slim om de Zwitserse methode te gebruiken. Dat betekent dat je het makkelijkst brandbare materiaal bovenaan in de kachel legt. Het handige hiervan is dat het vuur meteen goed gaat branden en bijna alles verbrandt. Zo krijg je snel en gemakkelijk vuur in de kachel, zonder dat er veel schadelijke rook ontstaat. En als je de houtkachel aansteekt, leg je aanmaakblokjes bovenop het aanmaakhout. Die steek je aan met een lange aansteker of een lucifer.

Geen luchtkanaal verplaatsen

Voor het voorkomen van hinder is met name de uitgang van het rookkanaal belangrijk. Is het gemakkelijk voor de rook om omhoog te stijgen en te vermengen met de buitenlucht? Blijft de rook hangen of erger nog, wordt de rook gemakkelijk naar beneden geblazen? Het lastige is dat er geen eenvoudige regel is voor dit probleem. In de omgevingswet (bouwbesluit) staan de technische eisen waaraan een rookkanaal moet voldoen volgens de wet. Dit betekent echter niet dat er geen overlast kan ontstaan. De specifieke situatie van jouw huis en omgeving kan grote invloed hebben op de luchtstromen rondom het huis. Het is niet verstandig om zelf te gaan experimenteren door het rookkanaal te verplaatsen. Met deze tips kun jij hout stoken zonder overlast!