7 stappen voor het optimaal inrichten van je bedrijfspand

2023-09-29
Jordy

Het inrichten van je bedrijfspand is een belangrijk proces. De juiste indeling en inrichting heeft namelijk een grote impact op de productiviteit, sfeer en uitstraling van je bedrijf. Dus ben jij een beginnende ondernemer met je eerste pand? Of heeft jouw bedrijfspand gewoon een make-over nodig? Lees dan verder, want in dit stappenplan laten we je zien hoe je jouw bedrijfspand optimaal inricht.

Stap 1: Definieer je doelen

Voordat je begint met het inrichten van je bedrijfspand, is het belangrijk om je doelen te definiëren. Wat wil je bereiken met de inrichting? Wil je een inspirerende werkomgeving creëren, de efficiëntie verbeteren of een bepaalde sfeer neerzetten? Een duidelijk doel helpt je met het nemen van beslissingen tijdens het inrichten.

Stap 2: Analyseer de ruimte

Voer een grondige analyse uit van de beschikbare ruimte. Meet de afmetingen en maak een plattegrond. Identificeer eventuele beperkingen zoals structurele elementen, deuren en ramen. Dit gaat je uiteindelijk helpen met de indeling van de ruimte. De kans dat je tegen dingen aanloopt tijdens het inrichten, is kleiner als je van tevoren weet hoe de ruimte insteekt. 

Stap 3: Bepaal de functies

Stel de functies vast van verschillende ruimtes in je bedrijfspand. Welke ruimte is geschikt voor vergaderingen, welke voor individueel werk, en welke voor ontspanning? Zorg ervoor dat elke ruimte een duidelijke functie heeft. Tijdens het inrichten weet je wat je per ruimte wilt aanpakken. Ook is dan het mogelijk om per ruimte op een rijtje te zetten wat je daar nodig hebt.

Stap 4: Creëer een concept

Ontwikkel een concept voor de inrichting van je bedrijfspand. Dit concept moet aansluiten bij je doelen en de identiteit van je bedrijf. Denk na over kleurenschema's, meubilair en decoratie die bij je visie passen. Stel je bent een heel deftig bedrijf,  dan heb je misschien minder snel allerlei felle kleuren op jouw kantoor en kies je voor een wat klassiekere stijl. 

Stap 5: Ergonomie en flexibiliteit

Besteed aandacht aan de ergonomie van de werkplekken. Zorg ervoor dat stoelen, bureaus en andere werkplekaccessoires ergonomisch verantwoord zijn. Dat betekent dat het meubilair ontworpen is om de gezondheid en productiviteit van je medewerkers te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om een flexibele werkomgeving te creëren. Let hierbij op dat het mogelijk is om de ruimte aan te passen wanneer de behoeften van je bedrijf veranderen. 

Stap 6: Verlichting en ventilatie

Een goede verlichting en ventilatie zijn van cruciaal belang voor een comfortabele werkomgeving. Zorg ervoor dat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt om de ruimte op te fleuren. Werken in een donkere en grauwe ruimte maakt namelijk niemand gemotiveerd. Overweeg het gebruik van energiezuinige verlichtingsopties om zowel het milieu als de productiviteit te bevorderen. Goede ventilatie zorgt voor frisse lucht en draagt bij aan het welzijn van medewerkers.

Stap 7: Samenwerken met experts

Mocht je na deze zeven stappen het alsnog lastig vinden om je bedrijfspand in te richten. Overweeg dan om samen te werken met professionals zoals Desko projectinrichting. Zij luisteren naar je ideeën, wensen en vertalen deze naar een ontwerp dat perfect bij je bedrijf past.

Het inrichten van je bedrijfspand is een belangrijke taak die aandacht en planning vereist. Volg dit stappenplan en je bent in staat om een inspirerende en functionele werkomgeving te creëren die de productiviteit en tevredenheid van je medewerkers bevordert.