Tel: 0599-662812

Bij de traditionele Canadian logbouw wordt gebruik gemaakt van hele boomstammen in hun natuurlijke vorm, die worden geschild en vervolgens voorzien van een speciale veer en groef welke tijdens de montage opgevuld wordt.

De stammen variëren in diameter van 20 tot 35 cm. De doorlopende hoekverbindingen worden zeer nauwkeurig, met de hand gemaakt.

Hoewel bij deze bouwmethode geen binnenbetimmering of extra isolatie noodzakelijk is kan het in de praktijk wel toegepast worden. Omdat men bij deze methode veel hout gebruikt plus dat het volledig en tijdrovend handwerk is maakt dat deze bouwwijze fors duurder is dan de andere houtbouwsystemen. De prefabbouwtijd is veel ambachtelijker en duurt langer.

De uitstraling van zo’n echte logbouw-woning is echter enorm. Combinaties met skeletbouw op de etage, wordt hierbij vaak toegepast.

 

Machinale logbouw en flatlogs

Bij de machinale logbouw worden de stammen op gelijke dikte gedraaid en machinaal voorzien van veer en groef. De binnenzijde van de muren kan vervolgens (indien wenselijk) geïsoleerd worden en geleverd met binnenbetimmering en/of gipsplaat (met event. stucwerk of wandtegels).

De “flat”-logbouw is te vergelijken met een dikke houtstapelbouw maar dan van massieve logs, waarbij de machinaal gelijk gedraaide logs aan voor- en achterzijde worden afgevlakt en worden voorzien van veer en groef.

Het hart van de boom zal bij al deze logbouwsystemen altijd in het midden van de log zitten.